Våren och sommaren är på ingång och jag tycker det är dags att ta fram grillen, duka fint ute i trädgården, ta fram filtarna (än är det lite kallt sitta ute) och bjud in dina vänner. Här får du några bra tips när du ska grilla, som kommer från Mitt kök:
1. Starta inte för tidigt:
Fördela det mesta kolet i mitten och lite mindre på sidorna. När köttet eller fisken väl är klar kan du lägga dem åt sidan för att de ska behålla värmen. Det är viktigt att vänta ut kolet så att det blir en jämn och fin glöd, ungefär 20 minuter tar det.
2. Ha rumstemperatur på köttet:
Lägg inte kallt kött på grillen. Ta fram köttet innan du ska grilla det så att det får rumstemperatur. Har du marinad på köttet, låt det ligga så att köttet har tagit åt sig av det. Torka bort överflödig marinad med en hushållspapper, annars rinner allt ner i grillen istället.
3. Använd halster eller folie till fisk:
Använd ett halster om du grillar fisk, annars kan allt ramla ner i grillen. Eller ännu bättre; lägg fisken i en folie innan du lägger den på grillen. Då kan du lägga i lök, dillkvistar, rosmarinkvistar, citronskivor och annat gott.
4. Lägg locket på:
Det är bäst med en grill som har lock, för då kan köttet bli genomvarmt och grillningen går snabbare. Speciellt som att det inte är så varmt än.
5. Välj fet fisk/kött:
Välj en fetare fisk, eller köttbit när du grillar. Då blir fisken/köttet inte så torrt. Att välja en mager sort gör köttet torrt i grillen. Det är samma med fisken också, välj lax, tonfisk eller varför inte makrill om du ska grilla! All fisk är god på grillen!