Biljoner av mikroorganismer som är bra för dig finns i din matsmältningskanal och hjälper dig att fungera ditt bästa varje dag. Dessa mikroorganismer kallas probiotika och spelar en roll i att hjälpa dig smälta mat, motverka sjukdomar och till och med skapa vitaminer. Behöver du tillskott av detta så läs mer på Fitnessfrank. Även om probiotika kan verka som ett relativt nytt näringsområde, upptäckte forskare dem i början av 1900-talet.
Elie Metchnikoff, en forskare som många anser vara "fadern till probiotika", observerade hälsofördelar från upprepat intag av mjölksyraproducerande bakterier. Sedan dess har det gjorts mer än 20 000 studier inom området .
Det finns fortfarande mycket som forskarna inte förstår om probiotika, men hittills har studier identifierat några funktioner hos probiotika, inklusive:
Med dessa resultat börjar forskare genomföra mer expansiva studier om mikrobiomet. De misstänker att om probiotika spelar definitiva roller i dessa kroppsfunktioner, kan de också spela en roll i sjukdomar och tillstånd som påverkar matsmältningshälsa, immunitet och systemisk inflammation.
Vissa livsmedel innehåller naturligt friska bakterier som stödjer en hälsosam mikrobiom delvis genom en process som kallas mjölksyrafermentering. Detta inträffar när bakterier omvandlar socker eller andra kolhydrater till mjölksyra, vilket sedan ökar bakterieantalet.
Öl och surdegsbröd är fermenterade, men dessa livsmedel innehåller inte de levande nyttiga bakterierna vi kallar probiotika. Livsmedel som innehåller probiotika inkluderar: