Jag bakar Sverigebakelse!

Snart är det ju svenska flaggans dag – eller Sveriges nationaldag, och vi har ju inte så många traditioner omkring den. Men att baka en bakelse, kan bli en sådan tradition. Denna bakelse är ljuvlig! Med sockerkaksbotten, kolasås och vispgrädde med vit choklad! Kan det bli godare? Den mättar som nästan en hel lunch! Här kommer receptet:

 

Sockerkaksbotten

  • 200 g ägg
  • 110 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 50 g smör, smält

Kolasås

  • 160 g strösocker
  • 150 g vispgrädde
  • 60 g äggula
  • 100 g mörk choklad
  • 90 g smör

Dekorera

  • vispgrädde
  • vit choklad
  1. Sockerkakan
    Vispa ägg och socker luftigt. Detta är lite pilligt, men den som har gjort maränger i ett vattenbad, vet hur detta ska göras. Vispa i en bunke som du ställer i ett vattenbad. Kolla att temperaturen på vattnet inte blir varmare än 90 grader celsius, om den gör det stelnar ägget nämligen. Vispa tills temperaturen är 40-45 grader. Vispa därefter i 10 minuter tills smeten har svalnat och blivit ljus och porös. Vispa inte för snabbt, då tappar den volym. Blanda i vetemjöl i smält smör. Vänd ner socker och äggblandningen i smeten. Rör försiktigt ihop smeten. Häll i smord tårtform - 24 cm i diameter - och grädda på 190 grader, ca 20-30 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna på plåten.
  2. Kolasåsen
    Sjud socker, grädde och äggula tills smeten visar på 85 grader. Blanda i choklad och smör, sjud i 85-90 grader i ungefär 5 minuter.
  3. Dekorera
    Börja med botten, bred på kolakräm och spritsa sedan med vispgrädde smaksatt med lite av kolakrämen och dekorera med riven vit choklad. På toppen kan du lägga en eller flera jordgubbar.
5 jun 2017